DS Skibladner

  • Skibladner
  • Skibladner seiler på Mjøsa
  • Skibladner utenfor Helgøya
  • Kaptein Rasmussen på Skibladner
  • Restauranten på Skibladner
  • Skibladner sett fra siden
  • Skibladner sett forfra

Om

Å seile på Mjøsa med verdens eldste operative hjuldamper "Skibladner" er en opplevelse. På "Mjøsas Hvite Svane" kan du nyte laks og jordbær, mens båten sklir elegant forbi kulturlandskapet på Norges største innsjø. Det er spennende for både små og store å oppleve alt fra dampmaskinen til skovlhjulet. "Skibladner" er i tillegg til å være en stor attraksjon på sommeren, et nasjonalt og internasjonalt kulturhistorisk minne.

Ta en ettermiddagstur tilbake til 1856!

Skibladner seiler mellom byene Gjøvik, Hamar og Lillehammer. Skibladner går i rutetrafikk fra 25. juni til 18. august 2024, og har avgang fra Lillehammer onsdager og lørdager kl. 15.00. En ettermiddagstur med Skibladner fra Lillehammer til Moelv tar ca. 1,5 timer hvor man kan ta tog tilbake til Lillehammer, eller du kan ta toget til et av avgangsstedene for så å seile inn til Lillehammer. Dersom du ønsker en lengre tur kan man ta hjuldamperen til Hamar, en tur som tar i underkant av 4 timer. Eidsvoll utgår fra ruteprogrammet inntil videre grunnet byggingen av ny jernbanebru over Vorma. Sjekk rutetider og priser her.

Forbindelse med maxi-taxi mellom Lillehammer Skysstasjon og brygga. De få skrittene over landgangen tar deg med til en verden full av uvante lukter, lyder og opplevelser; duften av damp og nykokt laks, låten fra skipsfløyta og stempelslagene i maskinen, knirkingen i gammelt treverk og flotte salonger med plysj, mahogni og messing.

Historien om DS Skibladner

DS Skibladner, eller "Mjøsas Hvite Svane" som den også blir kalt, er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og ble bygget i perioden 1854–1856.  Skipet ble bygget for passasjer- og godstrafikk på Norges største innsjø Mjøsa. Skibladner er nå først og fremst et turistskip. Skibladner gjør det mulig for de reisende, i fullt monn, å oppleve mjøslandskapet slik det bør sees,- fra sjøsiden. Skibladner er et nasjonalt og internasjonalt kulturhistorisk minne og en av Norges ledende severdigheter.

Laks og jordbær i første madsalon

En reise med "Skibladner" er en seilas for alle sanser. Skipets restaurant har en førsteklasses renommé som spisested med matkultur og innredning i særklasse, og tiltrekker over 20.000 gjester i løpet av en vanlig sesong. Her kan du unne deg et utsøkt måltid. I "Skibladners" ærverdige restaurant holdes en 160-årig tradisjon i hevd. Her tilbys den berømte laks og jordbær menyen i første plads madsalon.

Visste du at Ibsen reiste med "Skibladner" på sin reise i Gudbrandsdalen hvor henten inspirasjon til "Peer Gynt" ?

I 1862 reiste Ibsen på en inspirasjonsreise for å samle inn myter og folkeeventyr.  Inspirasjonsreisen gikk gjennom Gudbrandsdalen og videre over Sognefjellet til Lysterfjorden i Sogn, over Lærdal til Sunnfjord og Nordfjord og til Vestnes i Møre og Romsdal. Antagelig var det på reisen gjennom Gudbrandsdalen at Ibsen ble fortalt historier og segn om den lokale Per Gynt fra Vinstra. Han startet sin reise med tog fra Oslo til Minnesund, deretter tok han dampskip til Lillehammer. Hvert år kan du oppleve "Peer Gynt" på Gålå som er inspirert av Ibsens reise.

Fasiliteter

Båter

  • dampbåt

Skjenkerettigheter

  • restaurant med skjenkerettigheter

Ta kontakt

Tlf: +47 61 14 40 80

Fax: +47 61 14 40 81

Strandgata 28a
2821 Gjøvik

Legg DS Skibladner til i reiseruten din.

Åpningstider

Skibladnerbrygga, Lillehammer (25 Jun 2024 - 18 Aug 2024)
DagTider
Mandag - TirsdagStengt
Onsdag15:00
Torsdag - FredagStengt
Lørdag15:00
SøndagStengt

Møtested

Type:
Sted:
Kapasitet:

Møtested

Type:
Sted:
Kapasitet:

Planlegg

Type:
Sted: