I Gudbrandsdalen, en time nord for Lillehammer, blir Henrik Ibsens drama og historiske person Peer Gynt feiret i en av Norges største kulturfestivaler.
Ibsens reise i Gudbrandsdalen
Ibsen søkte om et stipend for å samle inn myter og folkeeventyr i 1862, og heldigvis fikk han innvilget søknaden. Han ville reise til vestkysten av Norge, hvor han mente det var mange ukjente folkeeventyr. Inspirasjonsreisen gikk gjennom Gudbrandsdalen og videre over Sognefjell. Antagelig var det på reisen gjennom Gudbrandsdalen at Ibsen ble fortalt historier og segn om den lokale Per Gynt fra Vinstra.
"Hvis det kan interessere dem at vite, så er Peer Gynt en virkelig person der har levet i Gudbrandsdalen", skrev den unge og lutfattige Henrik Ibsen.
Et drama i fjellene
Med naturen som bakteppe feires Henrik Ibsens dramatiske dikt "Peer Gynt", og den lokale historiske personen Per Gynt under Kulturfestivalen Peer Gynt. Stemnet består av rundt 35 arrangementer som konserter, kunstutstilling, foredrag og seminarer, og teaterproduksjonen av Peer Gynt på Gålå.
Les mer: Peer Gynt på Gålå (teaterproduksjonen).
Peer Gynt blir av mange nordmenn regnet som et nasjonalt epos. Det beskriver den norske folkesjela gjennom livet til en ung, norsk gutt med store drømmer. Selv om stykket spilles på norsk, er temaet universalt og evig aktuelt, og teater over hele verden har derfor omfavnet og satt opp dette stykket.
En festival med tradisjoner
Kulturfestivalen Peer Gynt er bygget på gamle tradisjoner. I 1928 ble det første stemnet holdt i Vinstra, og frivillige fra hele Gudbrandsdalen samlet seg for å få det til. Siden da har de frivillige vært involvert i nesten alle arrangement, og er helt sentrale for suksessen til kulturfestivalen.
Peer Gynt på Gålå
Teaterproduksjonen "Peer Gynt" på Gålå har vært en suksess siden 1989, og har samlet sammen noen av de beste profesjonelle skuespillere og musikere i Norge. På utendørsscenen ved Gålåvatnet møter de profesjonelle aktørene 80 frivillige amatørskuespillere. Resultatet er en av de mest populære teaterproduksjonene i Norge.
I 2014 ble forestillingen fornyet, og ble også tilpasset for engelsk- og tyskspråklige gjester gjennom introduksjon før forestillingen, hefte med sammendrag, og mulighet for å bruke audio guide gjennom forestillingen.
Høgfjellskonserten "ved Rondane"
Mektig musikk møter storslått natur når Kulturfestivalen Peer Gynt presenterer et møte mellom kjente musikere på Kvamsfjellet. Høgfjellskonserten trekker årlig rundt 2000 tilskuere, og regnes som et av høgdepunktene i festivalprogrammet. Konserten er også godt egnet for internasjonale gjester.
Les mer: Høgfjellskonserten ved Rondane
Peer Gynt utstillingen
Kunstnere som Hennes Majestet Dronningen, Magne Furuholmen, Håkon Gullvåg og Ørnulf Opdahl har tidligere hatt utstilling under Kulturfestivalen Peer Gynt. En ny kunstner velges hvert år til å holde utstillingen. Kunstutstillingen finner sted i låven på Gålå og er åpen hver dag under stemnet.
Peer Gynt prisen
Hvert år blir en prominent person tildelt Peer Gynt prisen. Medlemmene i Stortinget velger hvem som skal få statuetten. Statuetten deles ut til personer eller institusjoner som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet. Vinneren feires med en seremoni under kulturfestivalen.
Blant tidligere vinnere er Hennes Majestet Dronning Sonja, utforskeren Thor Heyerdahl ,forfatter Jo Nesbø, Aksel Lund Svindal, Kjetil, Jansrud og Birgit Skarstein.
Guidede turer
Naturen som omringer regionen er tilgjengelig for flotte fjellturer. DNT (Den Norske Turistforening) tilbyr guidede turer under stemnet, som supplement til de kulturelle arrangementene.
Antall resultater:
Ingen resultater funnet
#visitlillehammer